Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv 35-godišnjaka zbog više kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1982.) zbog počinjenja kaznenih djela pokušaja teških ubojstava iz članka 111. točke 6. u vezi s člankom 34. Kaznenog zakona/11, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavka 1. KZ/11 i prijetnje iz članka 139. stavka 2. KZ/11. (3. 1. 2018.)

Okrivljenika se tereti da je 12. kolovoza 2017. oko 16,20 sati u Šećerani; u nakani da liši života policijske službenike (1989. i 1977.) koji su došli na intervenciju po prijavi da je okrivljenik počinio obiteljsko nasilje; nakon što su policijski službenici došli do ulaza prostorije koju okrivljenik koristi kao stan, izašao iz stana držeći u ruci bombu marke "M-75" i naoružan poluautomatskom puškom marke "M-59". Okrivljenika se tereti da je potom uperio pušku u navedene policijske službenike i uz prijetnje da će ih ubiti, počeo trčati za njima, a zatim iz puške ispalio pet hitaca prema njima, ali do njihova ozljeđivanja nije došlo zbog njihovog pravovremenog sklanjanja iza drveća i grmlja.
Tereti ga se da je 12. kolovoza 2017. oko 20,15 sati; u nakani da liši života pripadnike Specijalne jedinice policije Osijek, a nakon što je vidio da su pripadnici te jedinice došli na intervenciju zbog prethodnog napada na djelatnike policije; na prvi tim bacio aktiviranu ručnu bombu marke "M-75" koja je eksplodirala neposredno ispred balističkog štita, ali do ozljeđivanja dvojice policajaca (1987. i 1978.) nije došlo zbog njihovog pravovremenog korištenja balističkog štita i sklanjanja iza ugla kuće.
Okrivljenika se tereti da je istog dana u Šećerani, nakon počinjenja prethodno opisanih kaznenih djela, došao do dijela kuće u kojoj žive susjedi (1951. i 1955.) te zbog prethodnih međusobnih sukoba; iako je znao da se oni nalaze u toj prostoriji i svjestan da ih time izravno ugrožava; iz poluautomatske puške marke "M-59", kroz prozor njihovog stana ispalio hitac, a zrno se zabilo u strop njihove dnevne sobe.
Tereti ga se i da je 12./13. kolovoza 2017. u Šećerani; nakon što je vidio da su pripadnici Specijalne jedinice policije Osijek došli na intervenciju zbog prethodnog napada na djelatnike policije; prema položaju pripadnika snajperskog tima specijalne jedinice policije (1971. i 1980.) u više navrata pucao iz poluautomatske puške marke "M-59" do 3,20 sati 13. kolovoza 2017., no do njihovog ozljeđivanja nije došlo.

Na teret mu se stavlja i da je od 24. lipnja 2017. do 12. kolovoza 2017. u Šećerani, ispred stana (1951. i 1955.) s kojima je u dugogodišnjoj zavadi, galamio te lupao po ulaznim vratima i prozoru, te je lupajući nepoznatim tvrdim predmetom razbio njihova ulazna vrata, što je kod njih izazvalo strah za njihove živote, zbog čega je oštećenica otišla u spavaću sobu iz koje je htjela pobjeći na ulicu kroz prozor. To je okrivljenik vidio te nastavio vikati i nepoznatim predmetom razbio prozor spavaće sobe, sve dok u daljnjim napadima nije spriječen dolaskom policije. Kad je 12. kolovoza 2017. došao kod prozora njihove dnevne sobe i vikao, kod oštećenika je, s obzirom na događaj od 24. lipnja 2017. i stalne napade, izazvalo strah za njihove živote.

U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela.