Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana, i to protiv prvookrivljenika (1984.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u svezi st. 1. KZ/11 i zbog krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. KZ/11, i protiv drugookrivljenice (1986.) zbog počinjenja zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u svezi st. 1. KZ/11. (5. 3. 2020.)
Prvookrivljenika se tereti da je od 10. siječnja 2016. do 20. rujna 2016. u Đakovu, kao direktor trgovačkog društva i osoba ovlaštena za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje sredstvima na žiro računima navedenog trgovačkog društva; protivno odredbama čl. 430. u svezi čl. 252. Zakona o trgovačkim društvima; prema kojima je dužan postupati s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, u nakani da si pribavi veliku nepripadnu materijalnu korist, počinio navedena kaznena djela. Tereti ga se da je u više navrata s računa navedenog društva podigao novac u ukupnom iznosu od 249.000,00 kuna, koji nije utrošio u poslovne svrhe niti položio u blagajnu društva, već je navedeni iznos novčanih sredstava zadržao za sebe, čime si je, na štetu trgovačkog društva, pribavio nepripadnu imovinsku korist u navedenom iznosu.
U nakani da to prikrije, kao i da prikrije djelo svoje sestre odnosno drugookrivljenice, prvookrivljenika se tereti da je naložio djelatnicima oštećenog trgovačkog društva, koji su obavljali financijsko-knjigovodstvene poslove za to društvo, da u poslovnim knjigama društva podizanje novčanih sredstava neistinito knjiže na konto "povrati pozajmica članova društva" na dugovnu stranu, a što su oni i učinili, iako je bio svjestan da on i drugookrivljenica nisu dali zajam društvu.
Drugookrivljenicu se tereti da je od 10. siječnja 2016. do 20. rujna 2016. u Đakovu, kao osoba ovlaštena za potpisivanje platnog prometa i raspolaganje sredstvima na žiro računima trgovačkog  društva;  iako svjesna da je sav novac koji podigne sa žiro računa društva dužna predati u blagajnu ili uporabiti za poslovanje društva; postupala protivno toj obvezi u nakani da si pribavi veliku nepripadnu materijalnu korist. Tereti ju se da je u više navrata sa žiro računa navedenog društva kod jedne banke podigla novac u ukupnom iznosu od 936.100,00 i s računa društva kod druge banke podigla novac u ukupnom iznosu od 930.000,00 kuna, koji nije utrošila u poslovne svrhe niti položila u blagajnu društva, već je navedene novčane iznose zadržala za sebe. Na opisani si je način pribavila protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.866.100,00 kuna, na štetu trgovačkog društva.