Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv dvije fizičke i jedne pravne osobe

Nakon kriminalističkog istraživanja provedenog u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave osječko-baranjske, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1981. i 1958.) i jednog trgovačkog društva sa sjedištem u Republici Hrvatskoj zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 3. i 4. Kaznenog zakona/11 u vezi s člankom 215. stavak 2. i 3. KZ/11. (5. 4. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da 19. lipnja 2018. u Čepinu, prvookrivljenik kao direktor trećeokrivljenog trgovačkog društva sa sjedištem u Čepinu; suprotno odredbama Zakona o zaštiti na radu; nije osigurao osobnu zaštitnu opremu radnicima za silazak u okno i čišćenje rešetke crpne stanice, te da je drugookrivljenik kao poslovođa trećeokrivljenog trgovačkog društva, znajući da radnici nemaju potrebnu zaštitnu opremu za silazak u okno crpne stanice, naložio trojici radnika da odu na teren i očiste začepljenu rešetku crpne stanice. Po dolasku do crpne stanice jedan je od radnika (1975.) sišao u okno te zbog nakupljanja otrovnih plinova i nedostatka kisika izgubio svijest i pao na tlo okna, nakon čega su se dva radnika (1976. i 1981.) drugog trgovačkog društva iz Osijeka, koji su tamo bili jer su prethodno čistili kanalizacijske cijevi, u cilju da pomognu onesviještenom radniku, spustili u okno gdje su također izgubili svijest i pali na tlo. Potom je jedan od radnika (1966.) trećeokrivljenog trgovačkog društva zajedno s pristiglim djelatnicima DVD-a Čepin i djelatnicima Hitne medicinske pomoći sišao u okno crpne stanice kako bi pomogli i iznijeli onesviještene radnike. U predmetnom događaju, uslijed propusta i nehajnog postupanja prvookrivljenika i drugookrivljenika, dvojica onesviještenih radnika (1975. i 1976.) su preminula na mjestu događaja, dok je treći (1981.) preminuo istog dana u Kliničkom bolničkom centru Osijek.
Radnik (1966.) koji je s djelatnicima DVD-a Čepin i djelatnicima Hitne medicinske pomoći izvlačio stradale zadobio je teške tjelesne ozljede. Trećeookrivljenu pravnu osobu se tereti za počinjenje predmetnog kaznenog djela zbog povrede dužnosti prvookrivljenika kao direktora da postupa po propisima i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama.