Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Priopćenje

Povodom upita pojedinih medija potvrđujemo kako su u okviru suradnje na zahtjev Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije zatraženi određeni podaci koji su potrebni tom Tužiteljstvu radi preispitivanja i zatvaranja starih vojnih predmeta.
Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku zatražilo je od nadležne policijske uprave određene provjere u cilju utvrđivanja relevantnih činjenice koje su potrebne Tužiteljstvu za ratne zločine Republike Srbije radi donošenja odluka i okončanja postupanja u istražnim predmetima vojno-pravosudnih organa. (6. 3. 2011.)

Podsjećamo, u srpnju 2010. godine održan je prvi sastanak mješovite Komisije Ministarstva pravosuđa RH i Ministarstva pravde RS na kojem su razmijenjeni popisi osoba optuženih, osuđenih i osoba protiv kojih je u tijeku istraga zbog ratnih zločina kojom prilikom nisu bili predani dani podaci o postupcima pred vojnim sudom bivše Jugoslavije.
Ti su podaci dostavljeni naknadno, nakon uhićenja Tihomira  Purde.
Na dostavljenom su popisu navedeni predmeti u kojima je još uvijek otvorena istraga (jer nisu obustavljeni), iz kojih proizlazi kako je postupak u tijeku  u odnosu na osam osoba.
Tri osobe s tog popisa odnosile su se na Tihomira Purdu, Petra Janjića i Danka Maslova protiv kojih je postupak u međuvremenu obustavljen, a za jednu osobu koja je preminula. 
 
U odnosu na preostale četiri osobe u Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije vodi se istraga započeta još od strane vojno-pravosudnih organa bivše države, pa Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku surađuje sa Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije temeljem zaključenog Sporazuma između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije u cilju utvrđivanja relevantnih činjenica koje su potrebne radi donošenja odluka i okončanja postupanja.