Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Ispitani osumnjičenici i predloženo određivanje istražnog zatvora

Nakon opsežnog kriminalističkog istraživanja provedenog u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Osijeku, policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske podnijeli su Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku kaznenu prijavu protiv osmorice hrvatskih državljana (1984., 1962., 1965., 1986., 1972., 1984., 1985. i 1986.), dvije hrvatske državljanke (1986. i 1986.) te četiri trgovačka društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 1. i 3. KZ/11, pomaganja u utaji poreza ili carine iz čl. 256. st. 1. i 3. KZ/11 u vezi s čl. 38. KZ/11., krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. KZ/11, pomaganja u krivotvorenju službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. KZ/11 u vezi s člankom 38. KZ/11 te onečišćenja okoliša iz čl. 193. st. 1. KZ/11. (7. 10. 2016.)
Postoji osnovana sumnja da su prvookrivljenik, kao direktor dva trgovačka društva iz Đakova i drugookrivljenica, kao direktorica dva trgovačka društva iz Đakova, od 31. srpnja 2013. do 28. srpnja 2016., u Đakovu i Tomašancima; zajedno i po ranijem dogovoru, s ciljem da ova trgovačka društva izbjegnu plaćanje poreza na dodanu vrijednost i trošarine; nakon što su uz pomoć ostalih okrivljenika pribavili i izradili neistinitu poslovnu dokumentaciju za četiri trgovačka društva iz Đakova, dva trgovačka društva iz Zagreba, dva trgovačka društva iz Vukovara, trgovačko društvo iz Makarske i trgovačko društvo iz Tenje o kupnji i prodaji plavog dizela i eurodizela između tih trgovačkih društava, te nakon što su u postrojenju trećeokrivljenika stvarno kupljene količine plavog dizela filtrirane u eurodizel, prvookrivljenik i drugookrivljenica su takvo gorivo distribuirali u maloprodaju i veleprodaju. Tako neistinitim evidentiranjem prometa plavog dizela i eurodizela umanjili su obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost i trošarina za četiri trgovačka društva iz Đakova. Na opisani način su oštetili državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 4,638.104,72 kuna.
Osnovano se sumnja da su prvookrivljenik, drugookrivljenica i trećeokrivljenik, u istom razdoblju u Tomašancima, prilikom proizvodnje eurodizela iz plavog dizela; protivno odredbama Zakona o zaštiti okoliša; u tlo ispustili veće količine otpadne smjese kamenog ugljena, kvarcnog pijeska i sulfatne kiseline s ostacima naftnih derivata, uslijed čega je došlo do trajnog onečišćenja tla.
Nakon uhićenja i ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika, trećeokrivljenika i petookrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela i ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke.