Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Ispitana dvojica osumnjičenika i predloženo određivanje istražnog zatvora

Policijska uprava osječko-baranjska podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku kaznenu prijavu protiv dvojice hrvatskih državljana (1983. i 1977.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo pokušaja razbojništva iz čl. 230. st. 2. u svezi sa st. 1. i čl. 34. KZ/11 i zbog osnovane sumnje da je drugoosumnjičenik počinio kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. KZ/11, nakon čega je u ovom državnom odvjetništvu provedena dokazna radnja njihova ispitivanja. (7. 11. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da su 6. studenoga 2020. oko 10,00 sati u Šamačkoj ulici u Osijeku, po prethodnom dogovoru i zajedno, u nakani da se okoriste, ušli u privatnu zlatarnicu naoružani plinskim pištoljem i elektrošokerom te prišli djelatnici (1975.). Osnovano se sumnja da su joj vezali ruke, a kada je ona počela vikati uperili su plinski pištolj prema njoj govoreći joj da šuti, a potom su je odveli u stražnji dio poslovnog prostora i naredili da legne te joj zalijepili traku preko usta i oko koljena. Osnovano se sumnja da su zatim iz vitrina uzimali nakit, ali su ih u dovršenju djela spriječili policijski službenici I. PP Osijek.
Postoji osnovana sumnja da je drugoosumnjičenik 6. studenoga 2020. na adresi svog boravišta u Osijeku, suprotno odredbama Zakona o oružju (Narodne novine br. 94/18 i 42/20), neovlašteno posjedovao više komada streljiva za automatsko oružje čiji posjed je građanima zabranjen.
Sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv obojice zbog opasnosti od ometanja istrage i opasnosti od ponavljanja djela.