Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podnijeta žalba protiv presude kojom je D. S. proglašena krivom i osuđena kaznu zatvora

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je žalbu protiv presude Županijskog sudu u Osijeku kojom je optužena hrvatska državljanka D. S. (1956) proglašena krivom zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. KZ-a i krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. i 2. KZ-a te je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci. Također, na osnovi čl. 82. st. 1. i 2. KZ-a izrečena joj je i mjera oduzimanja imovinske koristi stečene djelom u iznosu od 793.516,70 kuna. (9. 3. 2011.)

Naime, D. S. je proglašena krivom jer je od 2003. do 2007. godine u Valpovu, radeći kao računovođa društva u privatnom vlasništvu, iskoristila svoj položaj i ovlasti raspolaganja novčanim sredstvima društva te je u više navrata, bez ikakve pravne osnove, prebacivala novac sa žiro-računa društva na svoje tekuće račune, a iz gotovinske blagajne uzimala za sebe gotov novac. U cilju prikrivanja ovog prisvajanja sastavljala je lažne isplatnice u koje je neistinito upisivala da je novac isplaćen djelatnicima društva. Time si je pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od 793.516,70 kuna.
Imajući u vidu visinu pribavljene protupravne imovinske koristi, izraženu upornost i dugotrajnost u njenom postupanju, kao i težinu počinjenog kaznenog djela, podnijeli smo žalbu s prijedlogom da se pobijana presuda preinači na način da joj se izrekne kazna zatvora u duljem trajanju.