Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv 38-godišnjaka i trgovačkog društva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1980.) zbog počinjenja kaznenog djela subvencijske prijevare iz članka 258. st. 3. u svezi st. 1. Kaznenog zakona/11 i ovjeravanja neistinitog sadržaja iz čl. 281. st. 1. i 2. KZ/11, te protiv trgovačkog društva iz Baranje zbog kaznenog djela subvencijske prijevare iz članka 258. st. 3. u svezi st. 1. KZ/11. (10. 1. 2019.)

Prvookrivljenika se tereti da je 13. siječnja 2016. kao direktor u drugookrivljenom trgovačkom društvu, u nakani da tom društvu ostvari potporu velikih razmjera iz proračuna Europske unije i Republike Hrvatske; iako svjestan da drugookrivljeno društvo ne može biti prihvatljivi korisnik za sudjelovanje na natječaju za provedbu projekta potpora jer ne ispunjava uvjete o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva propisane u čl. 6. Pravilnika o provedbi Mjere M04 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.; podnio prijavu na natječaj nadležnoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sa zahtjevom za potporu iz proračuna Europske unije u iznosu od 1.702.915,46 kuna i proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 300.514,49 kuna. Uz navedeni zahtjev priložio je neistiniti izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 15,58 hektara lupinastog voća (orah, lješnjak, kesten, badem) od 8. siječnja 2016. ovjeren od službenika savjetodavne službe (pribavio na način opisan u drugom odlomku) na temelju kojeg je ostvario ekonomsku veličinu od 15.863,63 eura i pravo na sudjelovanje na natječaju za dodjelu potpore u ukupnom iznosu od 2.003.429,95 kuna iz proračuna Republike Hrvatske i Europske unije. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je tijekom kontrole zahtjeva za potporu donijela odluku o odbijanju zahtjeva za potporu zbog dostavljanja lažnih podataka o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva.
Prvookrivljenika se tereti i da je 8. siječnja 2016. u Osijeku, kao direktor u drugookrivljenom trgovačkom društvu, u prostorijama savjetodavne službe potpisao izjavu da je za izračun veličine poljoprivrednog gospodarstva službeniku te službe dao realne i stvarne podatke o resursima korištenim u proizvodnji biljnih usjeva na ukupnoj površini od 15,58 hektara koji se odnose na proizvodnu ili kalendarsku godinu, iako je bio svjestan da je na površini od 15,58 hektara bilo zasađeno samo 60 sadnica lješnjaka. Službenik savjetodavne službe je potom, vjerujući u istinitost izjave i dostavljenih podataka, ovjerio izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 15,58 hektara koji je priložio uz prethodno opisani zahtjev za potporu.