Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv M. M., J. J., D. R. i M. M. zbog ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika te protiv J. V. zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Osijeku podiglo optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana, i to M. M. (1947.), J. J. (1955.), D. R. (1967.) i M. M. (1963.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika iz čl. 121. Osnovnog krivičnog zakona RH i zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH te protiv J. V. (1959.) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH. (10. 5. 2011.)

Optužnicom je okrivljenim M. M. i J. J. stavljeno na teret da su 2. svibnja 1991. u Borovu selu, kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi; a nakon što su prilikom redovne ophodnje  pripadnici tih postrojbi zarobili policajce Policijske uprave Osijek Z. M. (1959.) i D. K. (1968.) koji su tom prilikom zadobili od vatrenog oružja teške tjelesne ozljede; bez pružanja neophodne medicinske pomoći vezane ih zatočili, a zatim, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, prekrili im glave dekama te im stavljali bajunet pod vrat i tukli ih letvama, rukama i nogama po tijelu, uslijed čega su trpili snažnu bol i zadobili nove tjelesene ozljede.
Neposredno nakon ovog događaja te nakon neuspjelih pregovora o oslobađanju zarobljenih policajaca i pokušaja pripadnika jedinice za posebne namjene da ih oslobode pri čemu je u središtu Borova sela ubijeno 12 hrvatskih policajaca, a 22 ih je ranjeno; protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava; trećeokrivljeni D. R. je udarao u glavu i prsa teško ranjenog policajca B. C.-K. (1965.) te mu iščupao komad mesa iz ranjene ruke, nakon čega je četvrtookrivljeni M. M. zamahivao bajunetom prema njemu a zatim ga zarezao u predjelu desne natkoljenice. Okrivljenom J. V. se stavlja na teret da je tijekom dva sata tukao zarobljenog hrvatskog policajca I. K. (1966.) koji je uslijed toga gubio svijest pa ga je polijevao vodom da dođe k svijesti kako bi ga nastavio tući.
Protiv prvookrivljenog M. M., koji se nalazi u pritvoru, predloženo je produljenje pritvora zbog posebno teških okolnosti počinjenog djela, dok se ostali okrivljenici nalaze u bijegu i nisu dostupni.