Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podnijeta žalba protiv presude zbog odluke o kazni

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je podnijelo žalbu zbog odluke o kazni protiv presude Županijskog suda u Osijeku kojom su hrvatski državljani LJ. R. (1954.) i V. G. (1962.) proglašeni krivima zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH te osuđeni na kaznu zatvora, svaki u trajanju od po 12 godina. (11. 10. 2013.)

Naime, optuženici su proglašeni krivima jer su tijekom kolovoza 1991. godine u Dalju; tijekom oružane pobune dijela lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske; kao pripadnici paravojne Teritorijalne obrane Dalja, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava fizički i psihički zlostavljali članove jedne obitelji zbog njihove hrvatske nacionalnosti.
Imajući u vidu težinu i način počinjenja kaznenog djela, izraženu upornost, okrutnost i bešćutnost počinitelja te posljedice njihovog postupanja, državno odvjetništvo smatra da su izrečene kazne zatvora preblage i da se njima neće ostvariti svrha kažnjavanja i primjerena društvena osuda inkriminiranih postupanja, zbog čega je predloženo Vrhovnom sudu Republike Hrvatske da se ova presuda preinači u odluci o kazni te optuženike osudi na kazne zatvora u duljem trajanju.