Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv A. V. i M. Ž. zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je nakon provedene složene i opsežne istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije A. V. (1938.) i M. Ž. (1949.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. u vezi s čl. 28. OKZ-a RH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. u vezi s čl. 28. OKZ-a RH. (12. 4. 2011.)

Okrivljeni A. V. je za vrijeme oružanog sukoba na teritoriju Republike Hrvatske između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim postrojbama pobunjenih Srba i snagama JNA; nakon što su po naredbi Uprave bezbednosti tadašnjeg Saveznog sekretarijata za narodnu obranu osnivani logori za ratne zarobljenike u mjestima na teritoriju Srbije i Hrvatske - Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška; kao načelnik navedene Uprave za stvarne zapovjednike logora postavio sebi podređene pripadnike organa bezbednosti i poslao više grupa oficira bezbednosti za ispitivanje ratnih zarobljenika. Nakon što je u navedene logore, od početka listopada 1991. godine do svibnja 1992. godine s područja gradova Osijeka, Vukovara, Karlovca, Stare Gradiške, Slunja te drugih mjesta u Republici Hrvatskoj, protupravno dovedeno i zatočeno civilno stanovništvo i zarobljeni pripadnici oružanih postrojbi Republike Hrvatske, okrivljenog A. V. se optužnicom tereti da kao osoba odgovorna za primjenu normi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, iako je znao da njemu podređeni i pripadnici drugih postrojbi, suprotno ovim normama ubijaju, muče i da prema zatočenim civilima i zarobljenicima nečovječno postupaju, ništa nije poduzeo da se takva ponašanja suzbiju i počinitelji kazne, pristajući time na protupravne radnje i njihove posljedice.
Uslijed takvog postupanja, pored većeg broja zatočenih civila i ratnih zarobljenika kojima su nanesene teške tjelesne ozljede s trajnim fizičkim i psihičkim posljedicama, u logorima Begejci i Stajićevo usmrćeni su I. Kamerla, B. Kelava, B. Koch, I. Kunac i Z. Brajer; u logoru Sremska Mitrovica usmrćeni su Đ. Tvork, J. Boldiš, Z. Cvitković, D. Kiralj, A. Plivelić, N. Šoljić i I. Švraka; u logoru Niš usmrćen je P. Mesić, a u logoru Stara Gradiška usmrćeni su M. Tomljanović, I. Šandorović, P. Antunović, D. Sanjicki, I. Grgić i M. Raužan.

Okrivljenom M. Ž. je stavljeno na teret da je od listopada 1991. do prosinca 1992. godine, kao potpukovnik JNA i pripadnik organa bezbednosti, na napuštenom poljoprivrednom imanju u blizini mjesta Begejci i na napuštenoj stočnoj farmi u blizini mjesta Stajićevo u Srbiji, po naredbi okrivljenog A. V. i kao njemu podčinjeni, organizirao osnivanje logora u koje su, protivno normama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, dovodili protupravno zatočene civilne osobe i zarobljene pripadnike oružanih snaga Republike Hrvatske. Tereti ga se da je kao stvarni zapovjednik logora, znajući da u logorima ubijaju, muče i da se prema zatočenim civilima i zarobljenicima nečovječno postupa, i nije učinio ništa da se takva postupanja spriječe i počinitelji kazne pristajući time da se protupravne radnje prema zatočenim civilima i ratnim zarobljenicima i dalje čine. Uslijed takvog postupanja, pored većeg broja zatočenika i ratnih zarobljenika kojima su nanesene teške tjelesne ozljede s trajnim fizičkim i psihičkim posljedicama, usmrćeni su I. Kamerla, B. Kelava, B. Koch, I. Kunac i Z. Brajer. Ujedno, uslijed opisanih protupravnih radnji obojice okrivljenika veći broj zatočenih civilnih osoba i ratnih zarobljenika je zadobio teške i po život opasne ozljede s posljedicama trajnog narušenja zdravlja, dok je više žena sustavno silovano i seksualno zlostavljano.   

U ovom je predmetu tijekom istrage ispitano 250 svjedoka od kojih su većina ratni zarobljenici, a kao svjedoci su saslušane osobe koje su sa hrvatske strane sudjelovale prilikom pregovaranja i razmjene. Pribavljena je opsežna dokumentacija o ozljedama zatočenih civila i ratnih zarobljenika. Također, tijekom kriminalističkog istraživanja kao i tijekom provođenja istrage pribavljana je dokumentacija (naredbe) JNA o organizaciji spomenutih logora, a ujedno je dio te dokumentacije pribavljen od Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Den Haag-u. U okviru međunarodne pravne pomoći nadležno državno odvjetništvo je sudjelovalo u postupku ispitivanja okrivljenika A. V. pred Specijalnim sudom za ratne zločine Republike Srbije u Beogradu.
Okrivljenici se nalaze na području Republike Srbije i nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, a još je tijekom istražnog postupka okrivljenicima određen pritvor te je raspisana tjeralica.