Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 39-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedenih izvida, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Bosne i Hercegovine (1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona/11. (12. 6. 2017.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 18. ožujka 2013. u Osijeku, kao jedini član uprave i osoba ovlaštena za zastupanje trgovačkog društva iz Vukovara; u nakani stjecanja nepripadne imovinske koristi za sebe, i protivno svojim obvezama iz čl. 430. u vezi s čl. 252. Zakona o trgovačkim društvima da je dužan voditi poslove društva s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika; kao fizička osoba zaključio ugovor o zajmu sa sporazumom o osiguranju potraživanja s drugom fizičkom osobom kao zajmodavateljem. Njime je pozajmio novčani iznos od 225.000,00 kuna s rokom povrata do 18. svibnja 2013., a kao sredstvo osiguranja povrata zajma jamčio je stanom u vlasništvu navedenog trgovačkog društva iz Vukovara i dopustio fiducijarni prijenos vlasništva tog stana na zajmodavatelja. Nakon što protekom roka nije vratio pozajmljeni novčani iznos, zajmodavatelj se temeljem navedenog ugovora upisao u zemljišne knjige kao punopravni vlasnik stana.
Time si je pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 225.000,00 kuna, a oštetio trgovačko društvo iz Vukovara za vrijednost stana u iznosu od najmanje 411.250,07 kuna.