Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je nakon provedene istrage podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1971. i 1982.) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 4. KZ/11 u svezi s člankom 222. stavak 3. i člankom 215. stavak 1. i 3. KZ/11. (13. 11. 2015.)
Optužnicom se prvookrivljenika, kao vojnog zapovjednika, tereti da je 14. kolovoza 2013., na Vojnom poligonu Gašinci; nakon dovršetka vježbe gađanja; naložio povratak tenkova koji su sudjelovali na vježbi sa strelišta na parkiralište borbenih vozila, iako je znao da se na području gdje će se kretati tenkovi nalaze drugi vojnici na obuci i da takvo kretanje tenkova nije najavljeno na koordinacijskom sastanku prije početka vojne vježbe. Nadalje, prvookrivljenik je propustio narediti točan put kojim bi se tenkovi trebali kretati te je propustio o svojoj zapovijedi obavijestiti zapovjednike ostalih vojnih postrojbi koje su u isto vrijeme provodile vojnu obuku na Vojnom poligonu Gašinci. Zbog navedenih propusta jedan od tenkova je gusjenicom prešao preko glave i gornjeg dijela tijela jednog ročnog vojnika (1992.) koji je sudjelovao u vježbi te je ročnik zbog zadobivenih ozljeda odmah preminuo.
Drugookrivljenika se tereti da je kao vojni zamjenik prvookrivljenika, propustio ga upozoriti na nepravilnosti navedenog kretanja tenkova i njegove zapovijedi, kao i da je propustio o navedenim okolnostima izvijestiti zajedničko im nadređenog zapovjednika ili koordinatora uporabe predmetnog vojnog poligona.