Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1954. i 1962.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. (14. 11. 2012.)

Okrivljenicima se stavlja na teret da su tijekom kolovoza 1991. godine u Dalju; tijekom oružane pobune dijela lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske kao pripadnici paravojne Teritorijalne obrane Dalja; protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava fizički i psihički zlostavljali članove jedne obitelji zbog njihove hrvatske nacionalnosti.
Obojicu okrivljenika se tereti da su neutvrđenog dana tijekom kolovoza 1991. godine došli u kuću te obitelji s nekoliko pripadnika TO koji su s uperenim puškama prema svim članovima obitelji, po zapovijedi prvookrivljenika, svezali ruke i stavili nož pod vrat ocu (1955.) te ga natjerali da zajedno sa suprugom (1953.), kćerima (1978.) te sinom (1981.) gledaju kako sada jedna pokojna osoba i drugookrivljenik, te potom još jedan nepoznati pripadnik TO, siluju njihovu kćer (1971.).
Prvookrivljenika se tereti da je 1. kolovoza 1991. s nekoliko pripadnika TO razvalio ulazna vrata i nasilno ušao u kuću te obitelji gdje je pred ostalim članovima obitelji udarao šakama i nogama po glavi i tijelu oca (1955.), a zatim mu u vrat zabio injekciju s nepoznatim sadržajem te ga tako omamljenog odveli na nepoznato mjesto, dok su ostale članove obitelji zatvorili u drugu kuću. Drugookrivljenika se tereti da je 1. kolovoza 1991. nasilno s jednom sada pokojnom osobom i još jednim nepoznatim pripadnikom TO odveo kćer (1971.) u blizinu Željezničke stanice i potom silovali.
Protiv okrivljenika je predloženo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.