Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Priopćenje povodom optužnice protiv M. C. zbog ratnog zločina

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije je podiglo pred Višim sudom u Beogradu optužnicu protiv M. C. zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika na štetu dvojice pripadnika Zbora narodne garde zarobljenih 18. studenog 1991. u Vukovaru. (14. 3. 2013.)

U ovom je predmetu Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku dostavilo Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije podatke na razmatranje radi poduzimanja kaznenog progona protiv navedenog okrivljenika u Republici Srbiji, a temeljem odredbi Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida zaključenog između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i tog Tužilaštva, nakon što je utvrđeno da okrivljenik prebiva u Republici Srbiji i ima državljanstvo te države.
Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je 29. svibnja 2007. podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv trojice okrivljenika zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH, počinjenog nad pripadnicima Zbora narodne garde zarobljenih u studenom 1991. godine u Vukovaru i potom odvedenih u zarobljenički logor Sremska Mitrovica.
S obzirom da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu protiv jednog od trojice okrivljenika, protiv druge dvojice okrivljenika Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku nastavlja s vođenjem postupka.