Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika i trgovačkog društva zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1981. i 1958.) i jednog trgovačkog društva sa sjedištem u Republici Hrvatskoj zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 3. i 4. Kaznenog zakona/11 u vezi s člankom 215. stavak 2. i 3. KZ/11. (15. 7. 2020.)
Prvookrivljenika se tereti da 19. lipnja 2018. u Čepinu, kao direktor trećeokrivljenog trgovačkog društva sa sjedištem u Čepinu, suprotno odredbama Zakona o zaštiti na radu, nije osigurao osobnu zaštitnu opremu radnicima za silazak u okno i čišćenje rešetke crpne stanice, a drugookriljenika se tereti da je, kao poslovođa trećeokrivljenog trgovačkog društva, znajući da radnici nemaju potrebnu zaštitnu opremu za silazak u okno crpne stanice, naložio trojici radnika da odu na teren i očiste začepljenu rešetku crpne stanice.
Po dolasku do crpne stanice jedan od radnika (1975.) sišao je u okno, te zbog nakupljanja otrovnih plinova i nedostatka kisika izgubio svijest i pao na tlo okna, nakon čega su se dvojica radnika (1976. i 1981.) drugog trgovačkog društva iz Osijeka, koji su tamo bili, u cilju da pomognu onesviještenom radniku, spustili u okno i također izgubili svijest te pali na tlo. Potom je jedan od radnika (1966.) trećeokrivljenog trgovačkog društva zajedno s pristiglim djelatnicima DVD-a Čepin i djelatnicima Hitne medicinske pomoći sišao u okno crpne stanice kako bi pomogli i iznijeli onesviještene radnike.
Uslijed opisanih propusta i nehajnog postupanja prvookrivljenika i drugookrivljenika, dvojica su radnika (1975. i 1976.) preminuli na mjestu događaja, a treći je radnik (1981.) preminuo istog dana u Kliničkom bolničkom centru Osijek, dok je radnik (1966.), koji je s djelatnicima DVD-a Čepin i Hitne medicinske pomoći izvlačio stradale, zadobio osobito teške tjelesne ozljede.
Trećeookrivljenu pravnu osobu tereti se za počinjenje navedenog kaznenog djela zbog povrede dužnosti prvookrivljenika kao direktora da postupa po propisima i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama.