Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podnijet zahtjev za proširenje istrage protiv jedne osobe zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Nakon provedene kriminalističke obrade i na temelju kaznene prijave PU Vukovarsko-srijemske, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku zahtjev za proširenje istrage protiv državljanina Republike Srbije (1944.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. u svezi s čl. 28. st. 2. Osnovnog krivičnog zakona RH. (17. 5. 2011.)

Postoji osnovana sumnja da je tijekom 1991. godine u Borovu selu i Ćelijama; tijekom oružane pobune dijela srpskog stanovništva protiv legalnih tijela Republike Hrvatske; kao zapovjednik 12. proleterske mehanizirane brigade JNA; a istovremeno kao nadređeni zapovjednik pripadnicima teritorijalnih obrana iz Bobote, Silaša, Borova sela, Trpinje, Markušice i Vere; znao da je u sklopu plana o stvaranju etnički čiste tzv. "Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srijem" na sastanku predstavnika JNA i TO dogovoren plana napada i okupacije sela Ćelije te progon hrvatskog stanovništva, a što je bilo protivno normama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava. Kada su 7. srpnja 1991., u ostvarenju ovog plana, njemu potčinjene postrojbe JNA i TO započele opći i neselektivni topnički napad na Ćelije, ništa nije poduzeo da ih u tome spriječi, a kada su mještani Ćelija radi spašavanja svojih života napustili selo, propustio je spriječiti navedene postrojbe u pljački cjelokupne imovine te u paljenju i rušenju kuća, a nakon toga propustio je poduzeti mjere kažnjavanja počinitelja navedenih protupravnih radnji.
Protiv osumnjičenika koji nije dostupan nadležnim tijelima Republike Hrvatske, određen je pritvor te je raspisana međunarodna tjeralica.