Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 35-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1982.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio tri kaznena djela protiv života i tijela pokušajima teških ubojstava iz čl. 111. toč. 6. Kaznenog zakona/11 u vezi s čl. 34. KZ/11, te kazneno djelo protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. KZ/11, sve u vezi s čl. 51. KZ/11. (17. 8. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 12. kolovoza 2017. oko 16,20 sati u Šećerani (Ulica žrtava Domovinskog rata); u nakani da liši života policijske službenike Policijske postaje Beli Manastir koji su došli na intervenciju po prijavi da je okrivljenik počinio obiteljsko nasilje; izašao iz stana pred policijske službenike koji su upravo došli pred ulaz, naoružan s poluautomatskom puškom marke M-59 i ručnom bombom marke M-75. Osnovano se sumnja da je uz prijetnje kako će ih ubiti, ispalio iz puške više hitaca prema dvojici policijskih službenika, a zahvaljujući njihovom pravovremenom sklanjanju iza ugla kuće, policijski službenici nisu ozlijeđeni.
Postoji osnovana sumnja i da je 12. kolovoza 2017. oko 20,15 sati; u nakani da liši života pripadnike pregovaračkog tima specijalne jedinice policije Policijske uprave osječko-baranjske koji su došli na intervenciju zbog prethodno opisanog napada na policijske službenike; krenuo nogostupom prema prostoriji koju koristi kao stan te na djelatnike pregovaračkog tima bacio aktiviranu ručnu bombu koja je eksplodirala. Potom je, u nakani da liši života djelatnike te jedinice, u više navrata iz poluautomatske puške pucao prema pripadnicima te jedinice sve do 3,20 sati 13. kolovoza 2017. Policijski službenici nisu ozlijeđeni u opisanom događaju.
Osnovano se sumnja da je 12. kolovoza 2017. u spomenutoj ulici u Šećerani, došao do dijela kuće u kojoj živi susjeda (1955.) i, znajući da je ona u stanu; zbog međusobnih sukoba te svjestan da ju na taj način izravno ugrožava; ispalio iz poluautomatske puške jedan hitac u prozor susjedina stana.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku predložilo je određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika te je sudac istrage Županijskog suda u Osijeku 14. kolovoza 2017. prihvatio prijedlog i okrivljeniku odredio istražni zatvor temeljem članka 123. stavka 1. točke 2. i 3.  ZKP/08.