Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Predloženo određivanje istražnog zatvora protiv 41-godišnjaka

Na osnovi kaznene prijave Policijske uprave osječko-baranjske i nakon očevida prometne nesreće kojem je prisustvovao zamjenik općinske državne odvjetnice, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je 17. rujna 2018. sucu istrage Županijskog suda u Osijeku prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1977.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavka 1. i 4. Kaznenog zakona i kazneno djelo nepružanja pomoći iz članka 123. stavka 2. KZ-a. (17. 9. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 15. rujna 2018. oko 22,30 sati upravljao osobnim automobilom Audi A4 2.0 TDI u pripitom stanju (koncentracija od najmanje 0,50 g/kg promila alkohola) te brzinom neprilagođenom noćnoj vožnji i dometu kratkih svjetala od najmanje 80 km/h kolnikom Državne ceste broj 518, odnosno protivno odredbama članka 199. stavka 2. i članka 51. stavka 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Osnovano se sumnja da dolaskom do raskrižja kolnika državne ceste i županijske ceste nije pravovremeno uočio pješaka (1962.) koji je prelazio raskrižje preko obilježenog prijelaza biciklističke staze, te da ga je prednjim dijelom automobila na navedenom prijelazu udario u tijelo. Pješak je preminuo na mjestu nesreće, a osnovano se sumnja da je osumnjičeni vozač osobnog vozila napustio mjesto prometne nesreće koju je prethodno sam prouzročio bez da je pješaku pružio pomoć.
Određivanje istražnog zatvora predloženo je zbog osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da će osumnjičenik boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo.