Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Valpovu
Podignuta optužnica protiv devet osoba i jednog trgovačkog društva zbog više kaznenih djela protiv sigurnosti platnog prometa i vjerodostojnosti isprava

Općinsko državno odvjetništvo u Valpovu je nakon provedene istrage podiglo pred Općinskim sudom u Valpovu optužnicu protiv devet hrvatskih državljana S. B. (1971.), E. K. (1973.), Z. Š. (1961.), F. I. (1972.), M. G. (1976.), Z. S. (1971.), D. M. (1976.), I. E. (1969.) i D. Z.(1984.) i jednog trgovačkog društva zbog počinjenja više kaznenih djela protiv sigurnosti platnog prometa i vjerodostojnosti isprava. (18. 1. 2011.)

Optužnicom se okrivljenima S. B., E. K., D. M., I. E. i D. Z. stavlja na teret da su počinili više kaznenih djela pomaganjem u zlouporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. al. 4. i čl. 38. KZ-a, okrivljenom Z. Š. više kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. al. 4. i čl. 38. KZ-a, a S. B. i F. I. kaznena djela utaje poreza i drugih davanja iz čl. 286. st. 1. KZ-a; te E. K., M. G., Z. S. pomaganja u utaji poreza i drugih davanja iz čl. 286. st. 1. u svezi čl. 38. KZ-a, i S. B. i M. G. i kazneno djelo povrede tuđih prava iz čl. 228. st. 2. KZ-a. Pored toga, okrivljene S. B. i E. K. tereti se da su počinili kazneno djelo izrade, nabavljanja, posjedovanja, prodaje ili davanja na uporabu sredstava za krivotvorenje isprave iz čl. 314. st. 1. u svezi čl. 35. st. 3. KZ-a, a D. M. i D. Z. kazneno djelo krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a.
Optužnicom se tereti i trgovačko društvo da je počinilo kaznena djela koje je počinio Z. Š. iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. al. 4. KZ-a i čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Optužnicom se okrivljene S. B., E. K. i Z. Š. (Z. Š. kao direktor okrivljenog trgovačkog društva) tereti da su od siječnja 2008. do lipnja 2009. godine u Donjem Miholjcu, zajedno i po prethodnom dogovoru u nakani da neplaćanjem PDV-a tom trgovačkom društvu pribave znatnu protupravnu imovinsku korist, a S. B. kao vlasnicu obrta da si pribavi nepripadnu imovinsku korist, te s namjerom pomogne Z. Š.; nakon što je E. K. pribavio veći dio fiktivnih računa  raznih trgovačkih društava zajedno s pečatima i drugom poslovnom dokumentacijom; koristili pravo na pretporez po takvim fiktivnim računima iako nije bilo stvarne isporuke robe, odnosno da su međusobno sudjelovali u tzv. "kružnoj prijevari". Naime, budući da su si međusobno naplaćivali usluge i robu po fiktivnim računima i iste prilagali prijavi poreza, iako svjesni da nije bilo stvarne isporuke niti robe niti usluga, te su na temelju takvih fiktivnih računa ostvarili pravo na odbitak od predporeza. Ujedno se okrivljeni Z. Š. kao direktor okrivljenog trgovačkog društva tereti da je i sam pribavio više fiktivnih računa za isporuku robe i usluga koja nije izvršena te iste račune priložio prijavi poreza na temelju kojih je i ostvario odbitak pretporeza.
Okrivljenima S. B., E. K., Z. Š. i I. E. je stavljeno na teret i da su, zajedno i po prethodnom dogovoru u nakani da S. B. kao vlasnici obrta umanjenjem pretporeza pribave nepripadnu materijalnu korist; nakon što je E. K. pribavio fiktivne račune više trgovačkih društava; I. E. bez isporuke robe upisao iste račune u ulazne račune svog trgovačkog društva te potom evidentirao iznos kroz svoje računovodstvo, dostavio ih S. B. koja je potom te fiktivne račune priložila prijavi poreza te ostvarila pravo na odbitak pretporeza.

Okrivljene S. B., E. K., M. G., Z. S., D. M. i D. Z. tereti se da su zajedno i po prethodnom dogovoru; nakon što je E. K. od D. M. i D. Z. kao odgovornih osoba trgovačkih društava, preuzeo cjelokupnu dokumentaciju i pečate te ovjerio fiktivno ispunjene račune koje su ispunjavale M. G. i Z. S.; iste dao S. B. koja ih je priložila prijavi poreza te je temeljem tako krivotvorenih računa neosnovano umanjila svoju poreznu obvezu. Okrivljene E. K. i D. M. se tereti da su na isti način F. I., kao vlasniku obrta, omogućili pribavljanje nepripadne materijalne koristi, odnosno da je E. K. nakon što je od D. M., kao odgovorne osobe trgovačkog društva, preuzeo cjelokupnu dokumentaciju i pečate pri čemu je D. M. ovjerio veći broj fiktivno ispunjenih bjanko računa, a potom ih je F. I. priložio prijavi poreza umanjujući svoju poreznu obvezu.
Na opisani su način okrivljenima S. B., F. I. i prijavljenom trgovačkom društvu, na teret proračuna Republike Hrvatske, pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 900.000,00 kuna.
Ujedno, S. B. i M. G. se tereti da su od 9. travnja 2010. do 1. srpnja 2010., prema zajedničkom dogovoru kako bi spriječile provedbu rješenja Ministarstva financija (Porezna ispostava Donji Miholjac) radi naplate poreznog duga od S. B. u iznosu od 335.326,99 kuna; bez stvarne kupoprodaje; S. B. prepisala na M. G. cjelokupnu svoju imovinu onemogućivši time provedbu rečenog rješenja i oštetivši za isti iznos proračun Republike Hrvatske.
Pored toga, S. B. i E. K. se tereti da su, kako bi omogućili sve ove radnje, prethodno pribavili veći broj fiktivnih računa te pečate i poslovnu dokumentaciju više trgovačkih društava, koja je uporabljena prilikom izrade fiktivnih računa pri podnošenju poreznih prijava. Okrivljeno trgovačko društvo je također kazneno odgovorno zbog kaznenih djela koje je počinio Z. Š. na prethodno opisani način.
Protiv okrivljene S. B. je predloženo produljenje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.