Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv M. E. zbog pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv njemačkog državljanina M. E. (1972.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv službene dužnosti pomaganjem u zlouporabi položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. u svezi s čl. 38. Kaznenog zakona i kaznenog djela protiv vjerodostojnosti isprava krivotvorenjem isprava iz čl. 311. st. 2. Kaznenog zakona. (18. 7. 2011.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 5. rujna do 15. studenog 2007. u Osijeku počinio navedena kaznena djela, odnosno L. Đ. (osobni bankar) i M. K. (referent transakcijskih poslova pravnih osoba) u jednoj banci, na nagovor D. I., a prema prethodnom dogovoru i u nakani da L. Đ., D. I., D. Ž. i okrivljeni M. E. pribave veliku nepripadnu imovinsku korist neovlaštenim podizanjem 12.000.000,00 kuna sa žiro-računa jedne tvrtke, otvorenog u navedenoj banci; L. Đ. protivno svojim ovlastima za obavljanje novčanih transakcija fizičkih osoba ušao u bazu podataka banke za pravne osobe, utvrdio stanje na žiro-računu jedne tvrtke, izgled žiga te tvrtke, podatke o ovlaštenim osobama za raspolaganje sredstvima sa žiro-računa te izgled deponiranih potpisa ovlaštenih osoba.
Navedene podatke je fotografirao i predao D. I. koji je na osnovi njih pribavio krivotvorenu putnu ispravu i krivotvoreni žig tvrtke s kojima je okrivljeni M. E. 15. studenog 2007.; a nakon što ga je D. Ž. svojim osobnim automobilom dovezao do banke, ušao u banku, te se uz pomoć L. Đ. kao prevoditelja za njemački jezik, predstavio kao ovlaštena osoba te tvrtke. Potom je na odjelu transakcijskih poslova virmanskim nalogom na kojem su se nalazila dva krivotvorena potpisa ovlaštenih osoba i krivotvoren žig te tvrtke od M. K. zatražio gotovinsku isplatu 12.000.000,00 kuna sa žiro-računa te tvrtke, a što je M. K. postupajući prema prethodnom dogovoru i odobrila.
Time je postupila protivno tehnološkim uputama o obavljanju kunskog platnog prometa po transakcijskom računu, nakon čega je podnijela nalog na supotpis Đ. B. (voditelj transakcijskih poslova u banci) predočivši joj pri tome kako su provedene sve potrebne provjere i kontrole, a koja je potom supotpisala navedeni nalog bez potrebnih provjera čime je odobrila isplatu. Temeljem toga, okrivljeni M. E. i L. Đ. su podigli i za sebe te D. I. i D.Ž. uzeli 12.000.000,00 kuna.

Protiv okrivljenika je predloženo produljenje pritvora zbog opasnosti od bijega i zbog posebno teških okolnosti pod kojima je djelo počinjeno.