Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Priopćenje vezano za nepravilnosti u radu Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Breznici Đakovačkoj

Povodom medijskih napisa i upita o postupanju državnog odvjetništva u svezi nepravilnosti u radu Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Breznici Đakovačkoj priopćujemo kako je Općinsko državno odvjetništvo u Đakovu još 2005. godine zatražilo od tadašnjeg Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi provedbu inspekcijskog nadzora zbog mogućih nepravilnosti u postupanju medicinskog osoblja. (18. 9. 2012.)

Na osnovi rezultata nadzora i dodatne kriminalističke obrade podignuta je optužnica protiv jedne osobe te protiv pravne osobe zbog kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode iz čl. 124. st. 1. i 3. KZ-a te je u tijeku kazneni postupak pred Općinskim sudom u Đakovu.
Nadalje, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je zaprimilo krajem 2011. godine od tadašnjeg Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kaznenu prijavu protiv dvije osobe zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. i dr. KZ-a. Nakon provedenih izvida kaznena prijava je odbačena budući da nisu potvrđeni navodi da bi prijavljene osobe ostvarile bitna obilježja prijavljenih kaznenih djela.
U odnosu na posljednja događanja u spomenutom domu, Općinsko državno odvjetništvo u Đakovu je zatražilo od nadležnog ministarstva dostavu inspekcijskog nalaza i sve relevantne dokumentacije radi donošenja valjane državnoodvjetničke odluke u smislu utvrđivanja moguće kaznenopravne odgovornosti nadležnih osoba.