Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijek
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 49-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Povodom kaznene prijave Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije MUP-a RH, Županijsko državno odvjetništvo u Osijek donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Hrvatske i Republike Srbije (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH. (18. 9. 2018.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik u ranim večernjim satima 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, pored Vukovara, nakon višemjesečnih napada Jugoslavenske narodne armije, teritorijalne obrane i drugih paravojnih formacija lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije na Grad Vukovar, agresorske snage slomile otpor hrvatskih branitelja i nakon što su pripadnici JNA u vukovarskoj bolnici zarobili pripadnike Zbora narodne garde, Ministarstva unutarnjih poslova, dragovoljne pripadnike hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika i po odobrenju zapovjednika Operativne grupe Jug tadašnje JNA pukovnika Mile Mrkšića predali ih pripadnicima srpskih paravojnih formacija Teritorijalne obrane Vukovar i "Leva Supoderica", te ih autobusima iz vukovarske bolnice odvezli najprije u kasarnu JNA, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, kao pripadnik TO Vukovar, zajedno s drugim pripadnicima navedenih srpskih paravojnih formacija sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju zarobljenika.
Osnovano se sumnja da je uz prijetnju oružjem iz hangara u kojem je bilo najmanje 200 zarobljenika izveo ranjenog pripadnika 204. vukovarske brigade (1970.), kojeg je od ranije poznavao, odveo u blizinu jame koja je prethodno služila kao rov za topničko oruđe, te ispalio u njega tri hica iz vatrenog oružja i na taj način ga lišio života. Tijelo oštećenika do danas nije pronađeno.