Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv 60-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je povodom kaznene prijave Policijske uprave vukovarsko-srijemske, a na osnovi prikupljenih podataka i dokaza, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1955.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. st. 1. OKZ-a RH. (23. 10. 2015.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik krajem studenog 1991. godine u obiteljskoj kući u četvrti zvanoj Sajmište u Vukovaru, kao pripadnik srpske paravojne postrojbe Teritorijalne obrane grada Vukovara; nakon što su taj dio grada Vukovara okupirale srpske paravojne postrojbe, dobrovoljci s područja Republike Srbije i JNA, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava; u nakani ponižavanja i zlostavljanja preostalog civilnog stanovništva nesrpske narodnosti, počinio navedeno kazneno djelo na štetu 46-godišnjakinje.
Osnovano se sumnja da je okrivljenik, odjeven u vojničku odoru te naoružan automatskom puškom i pištoljem, nakon kraćeg ispitivanja oštećenice (1969.); govoreći joj da zna da je Hrvatica i da sve Hrvatice treba silovati kako bi rađale Srbe i da će dovesti još 10-ak vojnika ukoliko ne bude surađivala, da će joj ubiti supruga ako je trudna s njim i rodi "ustašu"; unatoč njezinom zapomaganju i molbama da ju pusti, u tri ju navrata silovao.
Protiv okrivljenika je pred Županijskim sudom u Osijeku podignuta optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru zbog istovrsnog kaznenog djela, a budući da se nalazi u bijegu i nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, protiv njega je određen pritvor i raspisana je tjeralica.