Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Ispitan osumnjičeni 38-godišnjak i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je, na temelju kaznene prijave kaznene prijave Uprave kriminalističke policije, Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenog hrvatskog državljanina (1982.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela odavanja službene tajne iz članka 300. stavak 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavak 1. Kaznenog zakona. (23. 10. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 38-godišnjak tijekom listopada 2019. godine, kao policijski službenik Policijske uprave osječko-baranjske, bez odobrenja, dostavio putem mobilne aplikacije osobi koja na to nema pravo, fotografije podataka iz službenih predmeta koje je kao policijski službenik imao na zaduženju te po njima postupao, kao i drugih službenih podataka koji su mu bili dostupni, a koji su sukladno važećim propisima klasificirani kao "službena tajna". Osnovano se sumnja i da je tijekom 2019. i 2020. godine, u obiteljskoj kući, bez ovlaštenja i protivno odredbi članka 7. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, držao automatsku pušku, dijelove za automatske puške i više komada streljiva za automatske puške, kao i da je u navedenom vremenu neovlašteno prodavao i sudjelovao u prodaji oružja i njihovih dijelova.
Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku prihvatio je prijedlog općinskog državnog odvjetništva i osumnjičeniku odredio istražni zatvor budući da postoji bojazan da bi boravkom na slobodi ometao kazneni postupak utjecajem na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku) i da bi mogao ponoviti kaznena djela za koja se tereti (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).