Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku Podignuta optužnica protiv 52-godišnjaka zbog nesavjesnog poslovanja i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1963.) zbog počinjenja kaznenog djela nesavjesnog poslovanja iz članka 291. stavak 1. i 2. KZ/97 i kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. KZ/11. (24. 11. 2015.)

Optužnicom se okrivljenika tereti da je tijekom 2009. i 2010. godine u Našicama, kao voditelj uprave podružnice jedne ustanove grubo zanemarujući imovinske interese pravne osobe o kojima je dužan skrbiti na temelju zakona, s dva trgovačka društva iz Zagreba ugovorio da će ta uprava kao podizvoditelj u roku od dvije godine izvesti radove na zaobilaznici oko Slatine u iznosu od oko 30 milijuna kuna. Unatoč tome što uprava nikad nije od glavnog naručitelja posla trgovačkog društva dobila status podizvoditelja te što nema kadrovske potencijale, građevinsku operativu i dovoljne količine kamena iz vlastitih kamenoloma za predmetni posao, okrivljenika se tereti da je naložio isporuku, ugradnju i prijevoz 52.654,00 kubičnih metara kamena za cijenu koja nije pokrivala troškove proizvodnje, prijevoza i ugradnje kamena, oštetivši tako upravu te podružnice za iznos od 492.312,50 kuna.

Okrivljenika se tereti da je u istom razdoblju i u istom svojstvu; u nakani da jednom autoprijevozničkom obrtu te trgovačkom društvu iz Budrovaca i trgovačkom društvu iz Slatine pribavi nepripadnu imovinsku korist na štetu drugog trgovačkog društva; naložio radnoj jedinici u sastavu uprave podružnice da isporučuje kamen-tucanik navedenom obrtu i trgovačkim društvima po manjoj cijeni od tržišne. Navedeni su poslovni subjekti na razlici u cijeni ostvarili nepripadnu korist, a time je trgovačko društvo oštećeno za 18.311,81 kunu.