Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Priopćenje povodom presude za ratni zločin u Belom Manastiru 1991. godine

Viši sud u Beogradu je 19. lipnja 2012. objavio prvostupanjsku presudu protiv četvorice bivših pripadnika Jedinice za posebne namjene policijskih oružanih snaga SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u listopadu 1991. u Belom Manastiru kada su usmrtili, ranili i zlostavljali više civilnih osoba s tog područja. (26. 6. 2012.)
Sud ih je proglasio krivima izrekavši prvookrivljeniku kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, drugookrivljeniku 10 godina, trećeokrivljeniku 5 godina te četvrtookrivljeniku jednu i pol godinu zatvora.
Podatke i dokaze u ovom predmetu Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo je Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije na temelju odredbi Sporazuma o suradnju u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida zaključenog 13. listopada 2006., budući da je utvrđeno kako se okrivljenici nisu nalazili na teritoriju Republike Hrvatske gdje su djelo počinili već da su državljani Republike Srbije gdje i prebivaju. Na temelju podataka dostavljenih iz Republike Hrvatske, to je Tužilaštvo protiv njih podiglo optužnicu 24. lipnja 2010.

Napominjemo kako su od zaključenja ovog Sporazuma, Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije dostavljeni podaci i dokazi u ukupno 31 predmetu protiv ukupno 56 osoba, za koje je utvrđeno kako prebivaju na području Republike Srbije i imaju srpsko državljanstvo te ne mogu biti izručeni republici Hrvatskoj radi vođenja kaznenog postupka. Od navedenih, pred Višim sudom u Beogradu je do sada osuđeno 18 osoba, od čega 14 pravomoćno, svi zbog kaznenih djela ratnih zločina počinjenih na teritoriju Republike Hrvatske i na štetu njenih građana.