Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv 44-godišnjaka i trgovačkog društva zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1968.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. Kaznenog zakona te protiv trgovačkog društva iz Osijeka zbog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. KZ-a u vezi s čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (27. 6. 2012.)

Okrivljenika se tereti da je od 25. siječnja 2008. do 30. studenog 2010. u Osijeku, kao direktor okrivljenog trgovačkog društva; u namjeri da tom društvu pribavi nepripadnu imovinsku korist djelomičnim izbjegavanjem plaćanja poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit; financijsko poslovanje vodio preko svog osobnog žiro-računa, a ne preko žiro-računa društva pri čemu dio transakcija nije knjižio u poslovnim knjigama i izvješćima niti u prijavama poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit. Ujedno, u knjigovodstvenim evidencijama nije iskazivao obračunatu maržu te je neosnovano prenosio pretporez iz ranijih razdoblja.
Opisanim poslovanjem je smanjena osnovica za obračun poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit pa je trgovačko društvo postupanjem 44-godišnjaka steklo protupravnu imovinsku korist na štetu Državnog proračuna RH kojem je uplatilo ukupan iznos poreza na dodanu vrijednost umanjen za 774.886,59 kuna kao i poreza na dobit umanjen za 551.224,46 kune.