Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv 21-godišnjaka zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i nedozvoljene trgovine

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1999.) zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 3. u svezi sa st. 2. KZ/11 i kaznenog djela nedozvoljene trgovine iz čl. 264. st. 1. KZ/11. (28. 10. 2020.)

Okrivljenika se tereti da je od ožujka do svibnja 2020. godine u Osijeku, iako svjestan da je prodaja droge zabranjena, suprotno čl. 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, prodavao drogu marihuanu koja u sebi sadrži više od 0,3 posto tetrahidrokanabinola koji je uvršten u popis psihotropnih tvari i biljaka u Odjeljku I., osobama koje nemaju navršenih 18 godina života, štićenicima jednog doma (2006., 2002., 2003., 2004.), kao i jednoj punoljetnoj osobi.
Tereti ga se i da je 5. lipnja 2020. u svojoj kući u Osijeku, u nakani daljnje preprodaje od nepoznate muške osobe kupio trideset kilograma rezanog duhana znajući da on nije, sukladno čl. 90. st. 11. Zakona o trošarinama, označen duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske, te da je od navedene količine prodao pet kilograma i to po cijeni od sto kuna za pola kilograma, dok je ostatak duhana u ukupnoj količini od 24,8 kilograma upakiranog u tri vreće (dvije vreće po deset kilograma, jedna od 4,8 kilograma) pronađen u njegovoj kući.
Predloženo je produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela.