Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Predložen istražni zatvor protiv dvojice osumnjičenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Temeljem rezultata kriminalističke obrade provedene u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske su uhitili dvojicu hrvatskih državljana (1954. i 1962.) zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. (29. 5. 2012.)

Nalogom o provođenju istrage postoji osnova sumnje da su obojica osumnjičenika tijekom kolovoza 1991. godine u Dalju, kao pripadnici Teritorijalne obrane Dalja, nakon okupacije mjesta od strane srpskih paravojnih postrojbi i pripadnika JNA; protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava u nakani iživljavanja; fizički i psihički zlostavljali, prisilno zatvarali i seksualno zlostavljali članove jedne hrvatske obitelji. Tako su pred majkom i suprugom (1953.) te njihovim kćerima (1971., 1978.) i sinom (1981.) rukama i nogama tukli po glavi i tijelu oca i supruga (1955.), dok su nad ošt. kćerkom (1971.) počinili nasilni spolni odnos i pri tome uz prijetnju puškom i nožem prisilili ostale članove da to gledaju.
Nakon ispitivanja osumnjičenika, sucu istrage Županijskog suda u Osijeku je predloženo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja istrage te zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela.