Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica zbog zlouporaba položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je nakon provedenog istraživanja podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatske državljanke (1976.) zbog počinjenja  dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 1. Kaznenog zakona/11 i protiv hrvatskog državljanina (1980.) zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 1. u vezi s člankom 37. KZ-a/11. (30. 12. 2014.)
Prvookrivljenicu se kao odgovornu osobu jedne udruge tereti da je od 2. travnja do 26. lipnja 2012. u Osijeku i Nemetinu; nakon što je drugookrivljenik kojeg je Ured za probaciju Osijek uputio na obavljanje rada za opće dobro na slobodi u tu udrugu; zatražio od nje da ne dolazi obavljati određeni mu rad, a da će kao protuuslugu na prostorije udruge ugraditi PVC vrata i prozore, na što je ona pristala. Stoga je u nakani da mu omogući izbjegavanje rada za opće dobro; iako svjesna da on nije dolazio obavljati određeni mu rad; u službene evidencije unosila neistinite podatke o broju odrađenih sati rada za opće dobro i izvijestila Ured da je u cijelosti obavio određeni mu rad, a drugookrivljenik je kao protuuslugu dao ugraditi na prostorije udruge PVC stolariju.
Ujedno se prvookrivljenicu tereti da je u istom svojstvu od siječnja 2013. do sredine 2014. godine; u cilju da i drugim osobama koje su upućene na rad za opće dobro na slobodi u predmetnu udrugu omogući neodređivanje rada; u službene evidencije unosila neistinite podatke o broju odrađenih sati rada za opće dobro i izvještavala Ured za probaciju da su te osobe u cijelosti obavile određeni im rad iako je znala da to nije istina.