Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Ispitani osumnjičenici i određen istražni zatvor protiv jednog osumnjičenika te mjere opreza protiv devetorice osumnjičenika

Policijska uprava osječko-baranjska podnijela je Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku kaznenu prijavu protiv deset hrvatskih državljana (1987., 1968., 1990., 1985., 1971., 1989., 1982., 1998., 1973. i 2003.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela napada na službenu osobu iz članka 315. stavka 4. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona/11, izazivanja nereda iz članka 324. stavka 1. KZ/11, te oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavka 1. KZ/11, sve uz svezi s čl. 51. KZ/11. (31. 7. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da su desetorica osumnjičenika 25. srpnja 2020. između 21,00 i 23,00 sata, počinili navedena kaznena djela na prostoru izvan nogometnog stadiona "Gradski vrt" u Osijeku, kod istočne tribine stadiona gdje je bio organiziran prijenos utakmice NK Osijek–NK Lokomotiva. Osnovano se sumnja da su tijekom postupanja policijskih službenika interventne jedinice policije prema skupini okupljenih navijača, a radi sprječavanja njihovog nasilnog ulaska u prostor stadiona, na policijske službenike bacali kamenje, razne metalne predmete i pirotehnička sredstva pri čemu je osam policijskih službenika zadobilo tjelesne ozljede. Osnovano se sumnja da su osumnjičenici vičući i gestikulirajući pozivali okupljene navijače na nasilje nakon čega su nasrnuli na zatvorena vrata ulaza na istočnu tribinu nastojeći ući u prostor stadiona, te izbili iz ležišta i srušili metalna vrata ulaza na istočnu tribinu. 
Devetorica osumnjičenika su ispitana u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, a jedan osumnjičenik (2003.) pred sucem za mladež Općinskog suda u Osijeku.
Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku je na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku odredio protiv prvoosumnjičenika istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok su prema  devetorici osumnjičenika izrečene mjere opreza zabrane posjećivanja nogometnog stadiona "Gradski vrt" Osijek, Wodroowa Wilsona 2, te svih stadiona u Republici Hrvatskoj na kojima se odigravaju utakmice NK Osijek, kao i obveza redovnog javljanja nadležnoj policijskoj postaji u Osijeku tijekom odigravanja svih nogometnih utakmica u kojima igra NK Osijek.