Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv hrvatskog i francuskog državljanina (1964.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona RH. (12. 11. 2014.)
Okrivljenika se tereti da je tijekom srpnja 1995. godine u mjestu Godinske Bare u blizini Trnova (Bosna i Hercegovina), kao pripadnik paravojne postrojbe "Škorpioni" pridružene vojsci Republike Srpske; protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava; šestoricu osoba bošnjačke nacionalnosti (1979., 1978., 1978., 1970., 1960. i 1959.), zarobljenih prilikom okupacije UN Zaštićene zone - Srebrenica, nakon odvoženja u blizinu borbenih djelovanja, zajedno ih s nekolicinom pripadnika iste postrojbe usmrtio iz vatrenog oružja.
Okrivljenik se nalazi u Zatvoru Osijek, a rješenjem suca istrage Županijskog suda u Osijeku protiv njega je određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela za koje je propisana kazne dugotrajnog zatvora.