Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1961.) i austrijskog državljanina (1944.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavaka 1. i 2. Kaznenog zakona/11. (16. 10. 2018.)
Okrivljenicima je stavljeno na teret da su 24. rujna 2009. u Osijeku i Zagrebu, prvookrivljenik kao predsjednik uprave trgovačkog društva iz Osijeka, drugookrivljenik kao predsjednik nadzornog odbora istog trgovačkog društva i treća osoba kao direktor trgovačkog društva iz Zadra; po prethodnom dogovoru i zajednički, u nakani pribave znatne nepripadne imovinske koristi trgovačkom društvu iz Zadra; u kojem su prvookrivljenik i drugookrivljenik imali sve poslovne udjele, iako su obojica bili svjesni svoje zakonske obveze da poslove koji su im bili povjereni obavljaju s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, počinili navedeno kazneno djelo.
Prvookrivljenika se tereti da je u ime i za račun trgovačkog društva iz Osijeka, uz suglasnost drugookrivljenika, a treća osoba kao direktor trgovačkog društva iz Zadra u ime i za račun tog društva, zaključili ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji kojim se trgovačko društvo iz Osijeka obvezalo plaćati trgovačkom društvu iz Zadra na ime troškova zakupa nekretnine, drobiličnog postrojenja i troškova naknade za plaćanje koncesije fiksni iznos od 900.000,00 eura godišnje, iako su bili svjesni da je tržišna vrijednost navedenog znatno manja. Izvršenim zaduženjima i plaćanjima je, temeljem takvog ugovora iznosa od ukupno 21.647.820,53 kune, umjesto tržišne vrijednosti zakupa nekretnine, drobiličnog postrojenja i troškova naknade za plaćanje koncesije u iznosu od ukupno 5.879.398,48 kuna, na štetu trgovačkog društva iz Osijeka, pribavljena nepripadna imovinska korist trgovačkom društvu iz Zadra u iznosu od 15.768.422,05 kuna.