Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog dva pokušaja teškog ubojstva i četiri razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1966., 1993. i 1996.) zbog počinjenja dva kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju iz čl. 111. toč. 4. Kaznenog zakona/11, i četiri kaznena djela razbojništva iz čl. 230. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ/11, sve u vezi s čl. 36. st. 2. KZ/11. (15. 4. 2020.)

Okrivljenike se tereti da su 21. listopada 2019. od 14,00 do 15,00 sati, na lokalnoj cesti između Koprivne i Hrastina, znajući da će navedenom cestom proći dvojica zaštitara u vozilu zaštitarske tvrtke iz Slavonskog Broda s prikupljenim novcem iz obližnjih trgovina; po prethodnom dogovoru i zajednički te u nakani da zaštitare liše života i okoriste se uzimanjem sveg novca i drugih vrijednih predmeta koje pronađu; naoružani s dvije automatske puške osobnim se automobilom kojim je upravljao prvookrivljenik dovezli do navedenog mjesta. Sukladno dogovoru, prvookrivljenika se tereti da je ostao u blizini automobila kako bi dojavio nailazak vozila navedene zaštitarske tvrtke i osigurao bijeg, a za to su vrijeme drugookrivljenik naoružan automatskom puškom "kalašnjikov" i trećeokrivljenik naoružan automatskom puškom neutvrđene marke i kalibra, te maskirani tzv."fantomkama" na glavama, čekali u obližnjoj šumi prvookrivljenikovu dojavu o dolasku vozila.
Kad se nakon dojave prema njima približavalo kombi vozilo u kojem su bili oštećeni vozač (1991.) i oštećeni suvozač (1978.), okrivljenici su izašli na cestu te iz automatskog oružja rafalnom paljbom ispalili najmanje sedamnaest streljiva u smjeru kombi vozila, nanijevši tako, oštećenom vozaču laku i tešku tjelesnu ozljedu, a oštećenom suvozaču lake tjelesne ozljede. Nakon zaustavljanja vozila, okrivljenici su došli do zaštitara te držeći u rukama automatske puške usmjerene prema njima, zatražili od njih da im predaju mobitele i službene pištolje te kofer s prikupljenim novcima, što su oni u strahu za život i učinili te im predali svoja dva mobitela, dva službena pištolja i kofer u kojem je bio utržak iz obližnjih trgovina, vlasništvo trgovačkog društva iz Sesveta u iznosu od 773.957,92 kuna. Okrivljenike se tereti da su uzeli i zadržali navedene predmete i novac.
Okrivljenike se tereti da su zapovjedili zaštitarima da legnu na trbuh licem prema tlu, a zatim su pobjegli s mjesta događaja navedenim osobnim automobilom. Tereti ih se da su opisanim kaznenim djelima oštetili oštećenog vozača za 700,00 kuna, oštećenog suvozača za 1.100,00 kuna, trgovačko društvo za zaštitu osoba i imovine iz Slavonskog Broda za 4.000,00 kuna te trgovačko društvo iz Sesveta za 773.957,92 kuna.

Državno odvjetništvo predložilo je produljenje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela.