Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1955. i 1954.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH. (4. 3. 2019.)

Prvookrivljenika se tereti da je 22. rujna 1991. u Vukovaru; tijekom oružane agresije JNA i neprijateljskih paravojnih formacija na grad, a nakon što su navedene snage zauzele vukovarsko naselje Petrovu goru i dijelove naselja Sajmište; kao pripadnik TO Petrova gora, protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila, sudjelovao u protuzakonitom lišavanju slobode i zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti koji su odvedeni iz njihovih kuća u okupiranom dijelu grada i zatočeni u podrumu kuće u ulici Svetozara Markovića 213 odakle su dovođeni u štab TO Petrova gora u ulici Svetozara Markovića na ispitivanje. Tereti ga se da je u tom štabu prilikom ispitivanja tukao oštećenika (1932.) te mu prijetio stavljanjem velikog noža pod vrat, a pri izlasku iz prostorije snažno ga šakom udario u glavu, a nakon što je u istu prostoriju doveden drugi oštećenik (1961.), tijekom ispitivanja je zlostavljao i njega stavivši mu omču užeta oko vrata koju je stezao sve dok ovaj ne bi počeo gubiti svijest, pa ga srušio na tlo i nogama obuvenim u vojničke čizme udarao po glavi i cijelom tijelu te gazio po njemu.

Drugookrivljenika se tereti da je od sredine rujna do kraja listopada 1991. godine u Vukovaru; tijekom oružane agresije JNA i neprijateljskih paravojnih formacija na grad, a nakon što su navedene snage zauzele vukovarsko naselje Petrovu goru i dijelove naselja Sajmište; kao pripadnik TO Petrova gora, protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila, zajedno s drugim pripadnicima TO Petrova gora sudjelovao u nezakonitim uhićenjima i zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti koji su se nalazili na okupiranom području, odvodio ih iz kuća i držao zatočene. Nakon što je oštećenik (1945.) nezakonito lišen slobode i prisilno odveden iz kuće te zatočen najprije u podrumu njegove kuće u Ulici solidarnosti 22, pa potom u podrumu obiteljske kuće Steve Baždara u ulici Svetozara Markovića 213, drugookrivljenika se tereti da je uz prijetnju oružjem, iz tog podruma sproveo oštećenika do kuće na Negoslavačkom putu gdje je morao s tavana kuće skinuti i sahraniti tijelo nepoznate ubijene osobe, a u trenutku nailaska više pripadnika  paravojnih formacija koji su zastali na tom mjestu, radi iživljavanja naredio mu da stane ispred ove kuće licem okrenut zidu, a s rukama na leđima, pa izvadio pištolj i simulirajući strijeljanje iz njega ispalio više hitaca oko njegove glave i tijela, što su prihvatili i ostali i pridružili mu se u pucanju iz svog oružja ispaljujući hice oko njega.

Protiv okrivljenika koji se nalaze u Zatvoru Osijek predloženo je produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega.