Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku
Ispitano dvoje osumnjičenika i određen istražni zatvor

Policijska uprava osječko-baranjska podnijela je Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku kaznenu prijavu protiv hrvatskog državljanina (1979.) i hrvatske državljanke (1987.) zbog osnovane sumnje na počinjenje produljenog kaznenog djela prijevare iz članka 236. stavak 1. u vezi sa stavkom 2. i člankom 52. Kaznenog zakona/11. (7. 12. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenica  od svibnja 2018. godine do studenoga 2018. godine, u raznim mjestima na području Baranje te Osijeku, Borovu, Šagu, Iloku, Šarengradu i Satnici; zajedno i po prethodnom dogovoru, u nakani da se znatno nepripadno okoriste neosnovanim stjecanjem skupocjenih mobilnih uređaja; većem broju osoba starije životne dobi, lošijeg socijalnog statusa, dementnim i nepismenim osobama lažno se predstavljali kao djelatnici Crvenog križa ili centra za socijalnu skrb te Ujedinjenih naroda te im neistinito predočavali da će im osigurati pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama, predočavajući im da u tu svrhu trebaju potpisati određenu dokumentaciju u što su one i povjerovale. Osnovano se sumnja da su ih odvezli do prodajnih prostora različitih teleoperatera u Osijeku, Belom Manastiru i Vukovaru, gdje su oštećenici misleći da potpisuju dokumentaciju za primanje paketa socijalne pomoći, zapravo potpisali dokumentaciju na osnovu koje su sklopljeni pretplatnički odnosi s raznim teleoperaterima i na osnovu koje su u posjed dobili razne vrijedne mobilne uređaje, koje su odmah predali osumnjičenicima, čime su ih oštetili za trenutno neutvrđeni novčani iznos, no svakako veći od 60.000,00 kuna.
Oboje osumnjičenika su uhićeni i ispitani u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku te je na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio istražni zatvor protiv oboje osumnjičenika zbog opasnosti od ponovnog počinjenja kaznenog djela.