Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Dopuna priopćenja od 8. listopada - Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Hrvatske (1949.) i državljanina Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine (1963.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH. (13. 10. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici kao pripadnici TO Negoslavci u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, pokraj Vukovara, počinili navedeno kazneno djelo. Osnovano se sumnja da su, nakon što su JNA, teritorijalna obrana i druge paravojne formacije lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije slomile otpor hrvatskih branitelja grada Vukovara i nakon što su pripadnici JNA u vukovarskoj bolnici zarobili pripadnike Zbora narodne garde, Ministarstva unutarnjih poslova, dragovoljne pripadnike hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika, po odobrenju pukovnika Mile Mrkšića, zapovjednika Operativne grupe Jug tadašnje JNA, predali ih pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi te ih autobusima iz vukovarske bolnice odvezli najprije u vojarnu, a potom ih dovezli na poljoprivredno dobro Ovčara. Nakon toga su, osnovano se sumnja; protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima; zajedno s drugim pripadnicima navedenih srpskih paravojnih postrojbi, sudjelovali u tjelesnom ozljeđivanju zarobljenika i nečovječnom postupanju na način kojim se vrijeđa njihovo dostojanstvo. Osnovano se sumnja da su zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi formirali špalir kroz koji je bilo primorano proći od izlaska iz autobusa do ulaska u hangar najmanje 200 zarobljenika, a zatim su ih svi zajedno tukli kundacima pušaka, drvenim palicama, šipkama, štakama, rukama i nogama po različitim dijelovima njihovih tijela.
Okrivljenici su ispitani u državnom odvjetništvu, a sudac istrage Županijskog suda u Osijeku je prihvatio prijedlog državnog odvjetništva i donio rješenje o određivanju istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage.