Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Ispitana 39-godišnjakinja i određen istražni zatvor

U Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu provedena je dokazna radnja prvog ispitivanja uhićene 39-godišnje hrvatske državljanke te je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv nje zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 1. i 3. Kaznenog zakona i kazneno djelo pranja novca iz čl. 265. st. 1. i 5. KZ-a. (1. 10. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenica 20. kolovoza 2018. u uredu javnog bilježnika, s ciljem da uporabi lažnu javnu ispravu i s ciljem da izradi lažnu javnu ispravu; svjesna da se na poleđini papira naslova "specijalna punomoć" iz 2015. godine nalazi krivotvorena ovjera; predočila navedeni papir s takvom krivotvorenom ovjerom te zatražila da joj se izda ovjerena preslika izvorne isprave ovjerene pod tim brojem ovjere, znajući da pod tim brojem ovjere nije ovjerena 'specijalna punomoć', već izjava koju je okrivljenica izdala u ime trgovačkog društva. Javni bilježnik joj je istog dana, ne sumnjajući u vjerodostojnost ovjere koja se nalazi na poleđini navedene "specijalne punomoći" pod izvorno drugim brojem ovjere, izdao presliku izvorne isprave "specijalne punomoći" iz 2015. godine.
Osnovano se sumnja da je tijekom veljače 2019. godine sa 39-godišnjim hrvatskim državljaninom kao darivateljem i okrivljenikom u drugom predmetu, sklopila ugovor o darovanju nekretnine upisane u k.o. Funtana, nakon čega je u Zemljišnoknjižnom odjelu u Poreču; s ciljem da prikrije nezakonito podrijetlo znatne imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom; predala prijedlog za uknjižbu prava vlasništva na nekretnini upisanoj u k.o. Funtana, kojem je priložila predmetni ugovor o darovanju nekretnina. Ovlaštena osoba Zemljišnoknjižnog odjela Poreč je potom donijela rješenje kojim se uknjižuje pravo vlasništva okrivljenice na navedenoj nekretnini.
Istražna sutkinja Županijskog suda u Puli-Pola prihvatila je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Pazinu i 39-godišnjoj okrivljenici odredila istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će pobjeći i da će ponoviti kazneno djelo (čl. 123. st. 1. toč. 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku).