Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Ispitana dvojica osumnjičenika i doneseno rješenje o provođenju istrage

Nakon što je Policijska postaja Buzet podnijela kaznenu prijavu, Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu provelo je dokaznu radnju prvog ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (1989. i 1996.) i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv njih zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv javnog reda protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona. (2. 5. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici od 29. do 30. travnja 2019. zajednički i dogovorno sudjelovali u protuzakonitom kretanju područjem Republike Hrvatske i prevoženju kroz Republiku Hrvatsku turskih državljana koji su bez potrebnih putnih isprava došli u Republiku Hrvatsku. Osnovano se sumnja da su u jutarnjim satima na autobusnom kolodvoru u Rijeci, svaki u vozilo kojim su upravljali, primili turske državljane koje su, svaki sa svojim vozilom, prevozili u smjeru Buja, radi njihova protuzakonitog prebacivanja preko državne granice između Republike Hrvatske i Republike Slovenije za novčanu nagradu. U namjeri nisu uspjeli budući da su ih obojicu zatekli policijski službenici na području grada Buzeta.
Županijskom sudu u Puli-Pola podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika zbog osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Puli-Pola prihvatio je prijedlog i odredio mu istražni zatvor po predloženoj osnovi.