Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Ispitana dvojica osumnjičenika i podignuta neposredna optužnica

Nakon što je Policijska postaja Pazin podnijela kaznenu prijavu, Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja dvojice državljana Republike Hrvatske (1966. i 1965.) te je pred Općinskim sudom u Pazinu podiglo neposrednu optužnicu protiv dvojice okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona. (2. 7. 2019.)
Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su od 24. lipnja 2019. do 29. lipnja 2019., za unaprijed dogovorenu novčanu nagradu, sudjelovali u protuzakonitom prevoženju kroz Republiku Hrvatsku državljana Jemena, Sirije i Kuvajta i njihovom prebacivanju s područja Republike Hrvatske u Republiku Sloveniju preko državne granice između tih dviju država, a za koje su znali da se ilegalno nalaze na području Republike Hrvatske. Drugoookrivljenika se tereti da je u unajmljeno vozilo ukrcao strane državljane, upravljao tim vozilom te ih preko područja Republike Hrvatske doveo do izlaza iz tunela Učka na području općine Lupoglav, dok je prvookrivljenik istovremeno upravljao drugim osobnim vozilom te vozio ispred drugookrivljenikova vozila pritom mu javljajući pozicije policijskih ophodnji u kontroli cestovnog prometa i davajući upute o točnoj lokaciji na koju treba odvesti strane državljane. U namjeri su ih zatekli i spriječili policijski službenici nadležne policijske uprave.
U optužnici je podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv drugookrivljenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo ili da će počiniti teže kazneno djelo za koje je prema zakonu moguće izreći kaznu zatvora od pet godina ili težu kaznu kojim prijeti (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku), koji je sudac istrage prihvatio i drugookrivljeniku odredio istražni zatvor po predloženoj osnovi.