Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Ispitan 35-godišnjak i doneseno rješenje o provođenju istrage

Nakon što je Policijska postaja Buzet podnijela kaznenu prijavu, Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu provelo je dokaznu radnju prvog ispitivanja iranskog državljanina (1984.) i donijelo rješenje o provođenju istrage zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv javnog reda protuzakonitim ulaženjem, kretanjem i boravkom u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona. (3. 5. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od 25. travnja 2019. do 1. svibnja 2019., sudjelovao u protuzakonitom kretanju i provođenju kroz Republiku Hrvatsku državljana Irana koji su bez potrebnih putnih isprava došli iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku. Osnovano se sumnja da je, nakon što su svi zajedno ilegalno prešli državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te ušli na teritorij Republike Hrvatske, a nakon što su mu navedeni strani državljani isplatili unaprijed dogovorenu nagradu, svi zajedno su autobusom krenuli prema gradu Puli iz kojeg su izašli u blizini grada Pazina i potom se pješice uputili prema državnoj granici sa Republikom Slovenijom. U namjeri nije uspio budući da su ih sve zajedno, kod skretanja za naselje Račički brijeg, zaustavili policijski službenici.
Županijskom sudu u Puli-Pola podnijet je prijedlog za provođenje dokaznog ročišta i prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenik pobjeći (čl. 123. st. 1. toč. 1. Zakona o kaznenom postupku).