Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Podignuta optužnica protiv 27-godišnjaka zbog kaznenih djela protiv javnog reda

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je, nakon dovršene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Pazinu optužnicu protiv slovenskog državljanina (1992.) zbog počinjenja, u stjecaju, jednog kaznenog djela prisile prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i jednog kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona. (6. 3. 2019.)
Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je u poslijepodnevnim satima 18. siječnja 2019. sudjelovao, za novčanu nagradu, u protuzakonitom prevoženju stranih državljana kroz Republiku Hrvatsku koji su bez potrebnih putnih isprava došli u Republiku Hrvatsku radi njihova protuzakonitog prebacivanja preko državne granice u Republiku Sloveniju. Okrivljenika su u tome spriječili policijski službenici na dionici ceste nedaleko vijadukta Mrzlići, prilikom kontrole i zaustavljanja vozila, kad se okrivljenik vozilom naglo polukružno okrenuo prema Pazinu te ubrzao kretanje pa su policijski službenici krenuli za njim uz svjetlosne i zvučne znakove za zaustavljanje. Neposredno prije vijadukta Mrzlići okrivljenik je zbog izvođenja radova zaustavio vozilo, pa je vozačevim vratima okrivljenikova vozila prišao jedan policijski službenik radi provjere i utvrđenja identiteta osobe i predmeta u vozilu, no okrivljenik je, tereti ga se, radi onemogućavanja policijskog službenika, naglim skretanjem vozila u lijevo krenuo na službenika koji je ispalio jedan hitac iz službenog pištolja u pneumatik vozila, a okrivljenik se vozilom udaljio prema Pazinu.
U optužnici je predloženo da se produlji istražni zatvor protiv okrivljenika zbog osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenik pobjeći (čl. 123. st. 1. toč. 1. Zakona o kaznenom postupku) bez mogućnosti jamstva.