Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Ispitan 67-godišnjak i naložene mjere opreza

Nakon što je zaprimljeno posebno izviješće Policijske postaje Poreč-Parenzo kao dopuna kaznene prijave žrtve, Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu provelo je dokaznu radnju prvog ispitivanja hrvatskog državljanina (1952.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. i 3. Kaznenog zakona te kazneno djelo protiv osobne slobode prijetnjom iz čl. 139. st. 1. i 3. KZ-a. (6. 9. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 29. kolovoza 2019., u kući u kojoj prebiva na području grada Poreča; bez ovlaštenja i protivno odredbi čl. 8. st. 1. u vezi sa čl. 7. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana; u ormaru svoje spavaće sobe držao 249 komada raznog streljiva, ručno izrađeni pištolj nepoznatog kalibra, dva spremnika za automatsku pušku, ručnu bombu te vojni plastični eksploziv ukupne težine 500 grama s natpisom. Osnovano se sumnja da je ranije, 2. kolovoza 2019., nezadovoljan postupanjem odvjetnika iz Pule, kao punomoćnika njegove protustranke u više sudskih postupaka, kako bi odvjetnika ustrašio, putem svog facebook profila napisao dvije poruke kojima mu prijeti zlom, što je odvjetnika ustrašilo i uznemirilo.
Okrivljeniku su naložene mjere opreza zabranom približavanja određenoj osobi i zabranom uspostavljanja ili održavanja veze s određenom osobom, i to prema žrtvi (čl. 98. st. 2. toč. 4. i 5. Zakona o kaznenom postupku), zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo ili da će počiniti teže kazneno djelo za koje je prema zakonu moguće izreći kaznu zatvora od pet godina ili težu kaznu, kojim prijeti (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku), cijeneći da se navedena opasnost može otkloniti i primjenom navedenih mjera opreza.