Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Ispitana dvojica okrivljenika i podignuta neposredna optužnica

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je, po primitku kaznene prijave Policijske postaje Buzet, provelo dokazne radnje prvog ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (1982. i 1985.) i pred Općinskim sudom u Pazinu podiglo neposrednu optužnicu protiv dvojice okrivljenika zbog osnovane sumnje da su, zajednički i dogovorno, počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona. (13. 9. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici neutvrđenog dana na području grada Zagreba, s ciljem da omoguće stranim državljanima nedozvoljeno kretanje i prelazak granice Republike Hrvatske sa Republikom Slovenijom i s ciljem da se time nepripadno imovinski okoriste, počinili navedeno kazneno djelo. Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik stupio u kontakt s nepoznatim muškarcem s kojim je dogovorio da za novčanu nagradu u iznosu od 75 eura po osobi on i drugookrivljenik prevezu ilegalne migrante od mjesta Korenica do sela Brgad kod Roča, nakon čega su okrivljenici, sukladno dogovoru s nepoznatom muškarcem, 10. rujna 2019. u oko 12,30 sati u mjestu Korenica, svaki u vozilo kojim su upravljali primili strane državljane koji nemaju legalan boravak u Republici Hrvatskoj. Vozilima su se uputili prema Istri, no 10. rujna 2019. u 18,30 sati su ih na cesti D44 Lupoglav-Buzet, kod odvojka za mjesto Roč, zaustavili policijski službenici.       
Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je, uz neposrednu optužnicu, podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika (1982.) koji je Općinski sud u Pazinu usvojio i prvookrivljeniku odredio istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku).