Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Ispitan slovenski državljanin i određen istražni zatvor

Nakon što je Policijska postaja Pazin podnijela kaznenu prijavu, Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu provelo je dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenika te donijelo rješenje o provođenju istrage protiv slovenskog državljanina (1992.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio, u stjecaju, kazneno djelo prisilom prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. KZ-a. (21. 1. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik u poslijepodnevnim satima 18. siječnja 2019. sudjelovao u protuzakonitom prevoženju kroz Republiku Hrvatsku stranih državljana koji su bez potrebnih putnih isprava došli u Republiku Hrvatsku radi njihova protuzakonitog prebacivanja preko državne granice u Republiku Sloveniju za novčanu nagradu. Okrivljenika su u njegovoj namjeru spriječili policijski službenici, no nakon što je jedan policijski službenik prišao vozačevim vratima kako bi provjerio i utvrdio identitet osobe i predmeta u vozilu, okrivljenik je u cilju onemogućavanja toga, osnovano se sumnja, naglim skretanjem vozila u lijevo, krenuo vozilom na službenika koji je iz službenog pištolja ispalio jedan hitac u pneumatik vozila, a okrivljenik se potom vozilom udaljio prema Pazinu.
Županijskom sudu u Puli-Pola podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenik pobjeći (čl. 123. st. 1. toč. 1. Zakona o kaznenom postupku) bez mogućnosti jamstva. Sudac istrage Županijskog suda u Puli-Pola prihvatio je prijedlog i odredio istražni zatvor po predloženoj osnovi bez mogućnosti da se istražni zatvor zamijeni jamstvom.