Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Ispitan 73-godišnjak i naložene mjere opreza

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je, po primitku kaznene prijave Policijske postaje Umag-Umago, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja 73-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio jedno kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece nasiljem u obitelji iz čl. 179.a Kaznenog zakona, i jedno kazneno djelo protiv osobne slobode prijetnjom iz čl. 139. st. 2. i 4. KZ-a. (27. 9. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od 30. svibnja 2015. pa do 23. rujna 2019., u obiteljskom stanu, protivno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, svjestan da svojim ponašanjem kod svoje supruge izaziva strah za njezinu sigurnost te ju dovodi u ponižavajući položaj pa pristajući na to, upućivao joj uvredljive i pogrdne riječi koje su kod nje izazvale tjeskobu i strah. Osnovano se sumnja da je 23. rujna 2019., kako bi ustrašio i uznemirio svoju suprugu, preko druge osobe, znajući da će ona prenijeti njegovoj supruzi, uputio riječi prijetnje koje su kod nje izazvale opravdanu bojazan za njezin život.
Okrivljeniku su naložene mjere opreza zabranom približavanja određenoj osobi i zabranom uspostavljanja ili održavanja veze s određenom osobom, i to prema supruzi okrivljenika, kao žrtvi kaznenog djela (čl. 98. st. 2. toč. 4. i 5. Zakona o kaznenom postupku) zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo ili da će počiniti teže kazneno djelo za koje je prema zakonu moguće izreći kaznu zatvora od pet godina ili težu kaznu, kojim prijeti (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku), cijeneći da se navedena opasnost može otkloniti i primjenom navedenih mjera opreza.