Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Ispitan 34-godišnjak i podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora

Nakon što je Policijska postaja Pazin podnijela kaznenu prijavu, Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu provelo je dokaznu radnju prvog ispitivanja državljanina Republike Srbije (1985.) i pred Općinskim sudom u Pazinu podiglo neposrednu optužnicu protiv njega zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio, u stjecaju, jedno kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona i jedno kazneno djelo obijesne vožnje u cestovnom prometu iz čl. 226. KZ-a. (30. 5. 2019.)
Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 29. svibnja 2019. za unaprijed dogovorenu novčanu nagradu sudjelovao u protuzakonitom prevoženju kroz Republiku Hrvatsku državljana Pakistana, Tunisa, Bangladeša, Sirije i Alžira i njihovom prebacivanju s područja Republike Hrvatske u Republiku Sloveniju preko državne granice između tih dviju država, a za njih je znao da se ilegalno nalaze na području Republike Hrvatske. Tereti ga se da je upravljao vozilom na kojem su bile postavljene dvije nepripadne registarske pločice vodeći se usmenim uputama organizatora putem telefona i navigacijskim uputama i prevozio ih od Slavonskog Broda prema graničnoj crti s Republikom Slovenijom gdje ih je, dolaskom do ceste B8 (čvorište Lupoglav), uočila policijska ophodnja. Okrivljenik je, tereti ga se, nastavio vožnju iako su mu policijski službenici svjetlosnim i zvučnim signalima davali znak da zaustavi vozilo vozeći po sredini ceste i krećući se brzinom oko 150 kilometara na sat po jakoj kiši i mokrom kolniku te je u više navrata pretjecao vozila preko pune linije na kolniku i u dva navrata vozila ispred sebe preko pune crte dok su mu iz suprotnog smjera nailazila druga vozila. Opisanom vožnjom je izazvao opasnost za život i tijelo sudionika u prometu i osoba koje je prevozio nakon čega je na čvorištu Ivoli zaustavio vozilo.
U optužnici je podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenik pobjeći (čl. 123. st. 1. toč. 1. Zakona o kaznenom postupku).