Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Podignuta optužnica protiv šestorice okrivljenika zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv okoliša

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je, nakon dovršene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Pazinu optužnicu protiv četvorice sirijskih državljana (1978., 1986., 1984. i 1993.) i dvojice hrvatskih državljana (1974. i 1989.) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv okoliša iz čl. 214. st. 3. u vezi sa iz čl. 193. st. 1. i 3. Kaznenog zakona, dok je u odnosu na jednog hrvatskog državljanina (1959.) istraga za to kazneno djelo obustavljena. (31. 7. 2019.)

Optužnicom se šestoricu okrivljenika tereti da su od 21. lipnja 2018. u 23,05 sati do 22. lipnja 2018. do 8,00 sati, u luci Bršica (Općina Raša), postupili protivno čl. 88. st. 1. i 90. st. 1. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, te protivno čl. 49.a st. 1. i 49.b st. 1. te čl. 56. st. 2. u svezi sa čl. 113., čl. 133. i čl. 135. Pomorskog zakonika, kao i protivno čl. 32. st. 1. i čl. 112. st. 7., 8. i 9. Pravilnika o rukovanju opasnim tvarima, uvjetima i načinu obavljanja prijevoza u pomorskom prometu, ukrcavanja i iskrcavanja opasnih tvari, rasutog i ostalog tereta u lukama te načinu sprječavanja širenja isteklih ulja u lukama te protivno čl. 54. st. 1.  Pravilnika o redu u luci i uvjetima korištenja luke na području pod upravljanjem Lučke uprave Rijeka.
Tereti ih se da, iako svjesni da može doći do istjecanja brodskog goriva, a olako držeći da do toga neće doći te svjesni nepovoljnih vremenskih prilika, prvookrivljenik kao zapovjednik broda, drugookrivljenik kao upravitelj strojeva na brodu, trećeokrivljenik kao treći časnik stroja, četvrtookrivljenik kao mornar, petokrivljenik kao odgovorna osoba za rad pumpe te šestookrivljenik kao vozač cisterne, prilikom ukrcaja brodskog goriva iz kamionskih cisterni na obali na teretni brod (zastava Libije), nisu poduzeli propisane, zaštitne i potrebite mjere za sprječavanje onečišćenja okoliša (priprema plana ukrcaja goriva, priprema preljevnog tanka, uspostavljanje komunikacijskog VHF kanala između broda i cisterni, upaljeno crveno svjetlo sa svih vidljivih strana horizonta, zatvorenost palubnih izljeva, dobivanje odobrenja za ukrcaj goriva u brod). Prva četvorica okrivljenika su napustila mjesto straže što je dovelo do istjecanja najmanje 5000 kg brodskog goriva iz četvrtog lijevog rezervoara broda u more zbog njegove prenapunjenosti. Uslijed toga je došlo do zagađenja velike površine mora i obale u mjestu Trget, kao i obale s istočne i zapadne strane Raškog zaljeva u općinama Barban i Marčana koje se nije moglo otkloniti kroz duže vrijeme čime je u znatnoj mjeri ugrožena i kakvoća mora.
U odnosu na sedmookrivljenika (vozač četvrte cisterne) istraga je obustavljena jer iz rezultata provedenih dokaznih radnji tijekom istrage proizlazi da nema dokaza da bi počinio navedeno kazneno djelo.