Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Ispitan 66-godišnjak i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je, po primitku kaznene prijave Policijske postaje Poreč-Parenzo, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja 66-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio jedno kazneno djelo protiv sigurnosti prometa obijesnom vožnjom u cestovnom prometu iz čl. 226. Kaznenog zakona te dva kaznena djela protiv osobne slobode prijetnjom iz čl. 139. st. 2. KZ-a. (13. 9. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 11. rujna 2019. oko 16,00 sati, pod utjecajem alkohola (koncentracija od 1,81 g/kg) upravljao svojim osobnim automobilom pulskih registarskih oznaka kolnikom županijske ceste u Vrsaru; suprotno odredbama čl. 57. st. 4. i čl. 199. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama; svjestan da vožnjom u takvom stanju i na takav način ugrožava druge sudionike u prometu i pristajući na to, automobilom ušao na kolnik ceste DC75, koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska. Osnovano se sumnja da nije propustio sva vozila koja se kreću tom cestom čime je oduzeo prednost drugom automobilu pulskih registarskih oznaka kojim je upravljao prvooštećenik pa je prvooštećenik naglo kočio svojim automobilom i istovremeno, radi izbjegavanja udara, zaobišao automobil kojim je upravljao okrivljenik s lijeve strane prešavši kroz raskrižje na suprotnu stranu kolnika. Osnovano se sumnja da se okrivljenik, svjestan da vožnjom na takav način ugrožava druge sudionike u prometu i želeći to, svojim automobilom potom približio automobilu prvooštećenika i vozio na način da nije držao potreban razmak iza njegova automobila te je prelazio u drugi kolnički trak simulirajući da će zaobići njegovo vozilo. Budući da je iz suprotnog smjera dolazio drugi automobil, prvooštećenik je smanjio brzinu kretanja svog automobila i primakao se uz desni rub kolnika nakon čega je okrivljenik desnom stranom automobila kojim je upravljao udario u lijevi dio automobila prvooštećenika koji je zaustavio automobil na cesti.
Kad su prvooštećenik i suvozač iz njegova vozila izašli iz automobila, okrivljenik se, osnovano se sumnja, s ciljem da ih ustraši i uznemiri, najprije unio u lice prvooštećeniku rekavši mu da će naći i ubiti njega i njegovu obitelj, nakon čega je iz svoga automobila uzeo manji pištolj kojeg je usmjerio prema prvooštećeniku i njegovu suvozaču uslijed čega su oni pobjegli s mjesta događaja, no okrivljenik je i nadalje nastavio s prijetnjama. Svoje je prijetnje, osnovano se sumnja, ponovno obojici oštećenika kad su se vratili do vozila te su one kod obojice oštećenika izazvale uznemirenost i ozbiljan strah za njihov život.
Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu podnijelo je Županijskom sudu u Puli-Pola prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika koji je sudac istrage prihvatio i odredio istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenik ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke (čl. 123. st. 1. toč. 2. Zakona o kaznenom postupku) i opasnosti da će ponoviti kazneno djelo (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku).